خبرگزاری علت به نقل از فارس : در حال حاضر ثبتنام دورههای کاردانی و کارشناسی دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی در حال انجام است.
یکی از مراکزی که دانشجو میپذیرد، مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است.
در خصوص این دانشگاه، نحوه جذب، تسهیلات و مشمولان پذیرش آن با سرتیپ دوم پاسدار دکتر حسن بختیاری رئیس مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی ناجا، عضو هیأت علمی و استاد تمام دانشگاه علوم انتظامی امین به گفتوگو نشستیم.
** مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی ناجا چگونه شکل گرفت
* خبرهای خوشی رسیده است از اینکه مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی ناجا از وزارت علوم مجوز گرفته است، جریان چیست؟
نیروی انتظامی از گذشته یک مجموعه آموزش عالی به نام دانشگاه علوم انتظامی امین داشته که سالهاست تربیت افسران بدو ورود و تحصیلات تکمیلی افسران نیروی انتظامی به عهده دارد.
در کنار آن، از حدود سالهای 82-83 مراکز علمی ـ کاربردی در تعدادی از استانها آغاز به کار کردند. این مراکز بر حسب تشخیص فرماندهان استانها راه اندازی شده بود که هر کدام در چارچوب رشتههای دانشگاه علمی کاربردی کشور فعالیت میکردند.
وزارت علوم ماه گذشته اساسنامه مؤسسه را تصویب کرد و این مؤسسه به صورت رسمی به عنوان دومین مجموعه دانشگاهی ناجا در آمد
ناجا از سال 92 تصمیم به ایجاد یک موسسه آموزش عالی گرفت تا اداره این مراکز و هدایت آنها به سمت نیازهای ناجا را انجام دهد. وزارت علوم در ابتدا با اصل ایجاد موسسه موافقت اصولی کرد ولی موافقت قطعی منوط به موافقت ستاد کل شده بود. با توجه به نگرشی که به کل مراکز علمی کاربردی در کشور وجود داشت، ستادکل نیروهای مسلح تا سال 96 با ادامه کار این مراکز و مؤسسه موافقت نداشت.
با توجه به اینکه از سال 96 به بعد، تغییر رویکردهایی در طراحی و اجرای رشتههای تخصصی ناجا در مؤسسه ایجاد شد، نهایتا در شهریور سال 97، ستاد کل نیروهای مسلح مجوز ادامه کار مراکز و مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی ناجا را صادر کرد.
طی دو سال گذشته وزارت علوم بررسیهای متعددی انجام داد و نهایتاً ماه گذشته اساسنامه مؤسسه را تصویب کرد و این مؤسسه به صورت رسمی به عنوان دومین مجموعه دانشگاهی ناجا در آمد.
* در مؤسسه چه نوع خدماتی ارائه میشود؟
موسسه دارای 8 کارکرد اختصاصی در حوزه آموزش عالی ناجاست که از مهمترین آنها میتوان به «ارائه خدمات ارتقای تحصیلی به کارکنان داوطلب ارتقای تحصیلی»، «اجرای پودمانهای مهارتی پیش بینی شده در نظام جامع تربیت و آموزش ناجا»، «آموزش کارکنان مؤسسات و شرکتهای خدمات انتظامی کشور»، «آموزش اعضای پلیس افتخاری»، «ارائه خدمات آموزشی ارتقای تحصیلی به خانواده شاغلین، بازنشستگان و منتسبین حوزه نظم و امنیت»، «کمک به ارائه آموزشهای علمی کاربردی مهارت محور به سربازان وظیفه ناجا»، «ارائه آموزشهای عالی مورد نیاز سایر کارکنان سازمانهای نیروهای مسلح در استانها ( حسب درخواست آنان) و «ارایه خدمات آموزشی ارتقای تحصیلی به خانواده شاغلین و بازنشستگان سایر نیروهای مسلح» اشاره کرد.
** تسهیلاتی که به دانشجویان داده میشود
* چه کسانی میتوانند از خدمات آموزشی این دانشگاه استفاده کنند؟
خدمات ارتقای تحصیلی مؤسسه به کارکنان نیروی انتظامی و کارکنان سایر نیروهای مسلح و خانوادههای شان است. در واقع ستاد کل نیروهای مسلح در فروردین ماه 1400 به ما ابلاغ کرده است که مؤسسه و مراکز تابعه آن علاوه بر ارائه خدمات ارتقای تحصیلی به کارکنان ناجا موظف است به کارکنان سایر نیروهای مسلح و مجموعههای وابسته به آنها در تمام استانها به عهده ما هست.
البته باید توضیح دهم که در کنار خدمات ارتقای تحصیلی به کارکنان ناجا و نیروهای مسلح و خانوادههای آنان، اعضای پلیس افتخاری، وابستگان به نیروهای مسلح، کارکنان شرکتهای مراقبتی و انتظامی و هر دستگاه ، شرکت و یا مؤسسهای که نیاز به آموزشهای انتظامی داشته باشند، میتوانند از خدمات آموزشی مؤسسه استفاده کنند. به خصوص قابل ذکر است که گواهینامههای آموزشهای پودمانی و کوتاه مدت و مدارک تحصیلی مؤسسه دارای ارزش علمی و استخدامی رسمی ( رسمی وزارت علوم ) است.
*چه تعداد درجهدار و کارمندان ناجا از این آموزشها بهره میبرند؟
در حوزه آموزشهای مقطعدار ( کاردانی و کارشناسی ) بخشی از درجه داران و بخش عمدهای از افسران تحت پوشش هستند ولی در حوزه آموزشهای پودمانی تبعا تمام درجهداران و کارمندان ناجا و بخشی از افسران تحت پوشش قرار میگیرند.
* مدارک تحصیلی شما در چه سطوحی ارائه میشود؟
در بخش آموزهای مقطعدار ، مدارک تحصیلی ما در دو سطح کاردانی و کارشناسی است. در حوزه آموزشهای پودمانی و کوتاه مدت، گواهینامه های رسمی ارائه می شود که در مراجع رسمی معتبر است.
* مراکز علمی ـ کاربردی ناجا برای دانشجویان خود چه تسهیلاتی را ارائه میکنند؟
هدف اصلی مؤسسه، حرفهایسازی کارکنان ناجاست. یعنی ایجاد سازوکارهایی که این افراد در رشتههای خاص متناسب با شغلشان تحصیل کنند. بنابراین افرادی که در رشتههایی نظیر عملیات ویژه، کنترل ترافیک، کشف و پیگیری سرقت، عملیات مرزبانی، پیشگیری انتظامی، مدیریت ایستگاه پلیس، مدیریت بحران انتظامی، مهندسی کشف و خنثی سازی مین و تله های انفجاری و نظایر آنها (که در سطح کاردانی و کارشناسی است) تحصیل میکنند، حدود 35 درصد از شهریه تخفیف داده میشود ضمن اینکه این افراد در اولویت انتصاب مشاغل و پستهای سازمانی مدیریتی قرار میگیرند. ضمنا از تسهیلات وام تحصیلی و تقسیط شهریه نیز بهرهمند میشوند.
هدف اصلی مؤسسه، حرفهایسازی کارکنان ناجاست. یعنی ایجاد سازوکارهایی که این افراد در رشتههای خاص متناسب با شغلشان تحصیل کنند
سایر دانشجویان از حوزه کارکنان نیروهای مسلح و خانوادههایشان ، پلیس افتخاری ، اعضای بسیج نیز به نسبت بین 10 تا 30 درصد تخفیف خواهند داشت.
البته هدف ما این است که ضمن ارائه تحصیلات آموزش عالی برای خانواده نیروهای مسلح در محیطی کاملا فرهنگی و ارزشی این اطمینان را به خانوادهها میدهیم که این محیط میتواند در رشد فرهنگی ـ ارزشی و اجتماعی آنان نیز کمک کند. ولی در عین حال برای کمک به آنان در شرایط نامساعد مالی، حسب دستور فرمانده ناجا، حداکثر تخفیفات ممکن را نیز لحاظ خواهیم کرد.
** رشتههای تحصیلی که هیچ دانشگاهی به جز ناجا ندارد
* چند رشته در کاردانی و کارشناسی در مؤسسه آموزش عالی علمی ـ کاربردی دارید؟
در موسسه سه گروه رشته داریم.
گروه اول شامل رشتههای خاص انتظامی است که این رشتهها در هیچیک از دانشگاههای کشور وجود ندارد مانند عملیات ویژه، کنترل ترافیک، کشف و پیگیری سرقت، عملیات مرزبانی، پیشگیری انتظامی، مدیریت ایستگاه پلیس، مدیریت بحران انتظامی، مهندسی کشف و خنثیسازی مین و تلههای انفجاری، ناوبری دریایی، مبارزه با قاچاق کالا در مرز، رهایی گروگان، امنیت پرواز و نظایر آنها.
گروه دوم رشتههای حوزه پشتیبانی که مشابه آنها در سایر دانشگاهها وجود دارد لیکن حسب اختیاری که وزارتخانه داده است، آن رشته ها را با حدود 20 تا 30 درصد تغییر متناسب سازی با محیط مأموریتی ناجا میکنیم.
گروه سوم، رشتههایی که برای خانوادههای کارکنان ارائه میشود که این رشتهها نوعا از رشتههای جذاب برای آنان است مثل رشته حقوق با گرایشات مختلف، مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی شبکههای کامپیوتری، مدیریت، امور فرهنگی، مکانیک خودرو ، حسابداری، تربیت بدنی و نظایر آنها.
در حال حاضر حدود 70 رشته کاردانی و کارشناسی در مؤسسه داریم که هر یک از مراکز متناسب با جمعیت هدف و قدمت مرکز بین 4 تا 13 رشته دارند.
*ثبتنام چه زمانی آغاز میشود و تا کی ادامه دارد؟
ثبتنام شروع شده است و متقاضیان میتوانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش اقدام به ثبت نام کنند. دوره ثبتنام تا هفتم شهریور ماه است که به احتمال زیاد و طبق روال سالهای قبل تمدید هم خواهد شد.
* در حال حاضر چند مرکز علمی ـ کاربردی و چه تعداد دانشجو دارید؟
در حال حاضر 37 مرکز علمی ـ کاربردی در سطح کشور داریم که بیش از 12000 نفر در دوره های کاردانی و کارشناسی مشغول به تحصیل هستند. مراکز علمی کاربردی ما در تمام مراکز استانها وجود دارند و ضمنا چند مرکز هم تخصصی در تهران دایر است که از جمله آنها مرکز آموزشهای هوایی ، مرکز یگان ویژه و آموزشهای آمادی و پشتیبانی می باشند.
* ظرفیت پذیرش امسال چقدر است؟
طبق دفترچه سازمان سنجش، کل رشته محل ها و ظرفیت اختصاص داده شده به مراکز ناجا ، حدود 12 هزار نفر است اما به دلیل برخی مسائل و مشکلات ممکن است همه ظرفیت جذب نشود. به عنوان مثال مرکز علمی ـ کاربردی در سیستان و بلوچستان در مرکز استان است که فاصلهاش با برخی شهرستانهای استان خیلی زیاد است و واقعا امکان حضور همه کارکنان داوطلب در این گونه استانها در مرکز استان وجود ندارد.
اما نکته مهم این است که حسب اعلاه مزارت علوم نیمسال آینده هم دانشجویان به صورت مجازی تحصیل خواهند کرد که این امکان خوبی برای این عزیزان می باشد.
*در جذب دانشجو، مصاحبه یا آزمون خاصی دارید یا سوابق تحصیلی کافی است؟
ضوابط پذیرش دانشجو در مراکز علمی ـ کاربردی ناجا دقیقا بر اساس ضوابط دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی کشور است که افراد بر اساس مدارک تحصیلی خود ( و برای تحصیل در دوره کارشناسی باید مدرک رسمی کاردانی) داشته باشند) . لذا هیچ شرایط دیگری نداریم.
* در شرایط کرونا، آموزشهای شما چگونه است؟
مانند همه دانشگاههای کشور آموزشهای ما به دو صورت آنلاین و آفلاین ارائه میشود.
*کسانی که ثبتنام میکنند، پذیرش برای اول مهر است و در مهرماه شرایط تحصیل چگونه است؟
بله این دانشجویان از مهرماه مشغول تحصیل می شوند. به دلیل آنکه مراکز ما تابع دانشگاه علمی کاربردی و وزارت علوم هستند، وزارت علوم هر تصمیمی بگیرد بر اساس آن اقدام میکنیم. همانطور که قبلا گفتم نیمسال اول سال تحصیلی 1400- 1401 هم به صورت مجازی است.
*وزارت علوم، دانشجویانش را واکسن میزند، برای شما هم همین گونه است؟
واکسیناسیون کارکنان نیروهای مسلح طبق ضوابط نیروهای مسلح است و تبعا اکثر کارکنان ناجا تاکنون واکسن زده اند ولی اگر افرادی از خانواده ها باشند که واکسن نزده باشند ، آنان هم دانشجو تلقی می شوند و طبق برنامه واکسیناسیون دانشجویان کشور واکسن خواهند زد.
* حرف آخر
حسب اعلام مسؤولان دانشگاه علمی ـ کاربردی کشور، مراکز علمی کاربردی ناجا جزو بهترین مراکز از حیث رعایت ضوابط و مقررات آموزشی و کیفیت آموزش است. در عین حال تلاش می کنیم تا آموزشها بیش از پیش مهارتی شود. در عین حال استفاده از اساتید توانمند علمی ، مؤمن و معتقد از دیگر ویژگیهای مراکز ماست.
تبعا در کنار کفیت آموزشی، ایجاد محیطی امن از لحاظ فرهنگی، ارزشی و رعایت آداب و آموزه های دینی و هنجارهای اجتماعی در مراکز از تاکیدهای ماست. امیدواریم بتوانیم محل مناسبی برای تحصیلات عالی خانوادههای نیروهای مسلح فراهم کنیم.
انتهای پیام/