به گزارش خبرگزاری علت به نقل از فارس، محسن مهدیان طی یادداشتی درباره حواشی اخیر پیرامون واکسن فایزر نوشت: آیا رهبری مانع واردات واکسن شد؟ پاسخ خیلی روشن است؛ خیر. عبور می کنم.
آیا رهبری مانع واردات فایزر و مدرنا شد؟ این هم خیر.
پس سخنرانی دی ماه رهبری درباره واردات واکسن از انگلیس و آمریکا چه بود؟ مگر رهبری در ماجرای بنزین نفرمودند نظر تخصصی نمیدهم، آیا در حوزه واکسن تخصص علمی دارند که ممنوع کردند؟ این دو سوال مهم است.
رهبرانقلاب دی ماه فرمودند واکسن بخرید؛ جز انگلیسی و آمریکایی. چند روز بعد هم مدیران وزارت بهداشت و دولت متن کتبی از ایشان دریافت کردند که خرید واکسن آمریکایی و انگلیسی از دیگر کشورها منعی ندارد. دولت هم تا حالا چندین بار درخواست خرید داده که به جهت تحریم ها چندان موفق نشده است و فقط تعداد محدودی واکسن آسترازنکای غیرانگلیسی وارد کشور شده است.
تا اینجا خبر بود. حالا چرا؟
چه فرقی بین فایزر آمریکایی و غیرآمریکایی است؟ مگر فرمول یکی نیست؟ یکم. آیا فایزر آمریکایی است؟. خیر. فایزر در آلمان و بلژیک، ایرلند، فرانسه و چین نیز تولید میشود. منع خرید فقط برای واکسن آمریکایی و انگلیسی است.
دوم. مگر فرمول آن یکسان و متعلق به آمریکا نیست؟ فرمول یکسان است ولی متعلق به آمریکا نیست. در واقع فرمول آن را شرکت دانشبنیان آلمانی بیوانتک ساخته است اما به شرکت فایزر فروخته و در آمریکا و چند کشور دیگر تولید می شود. مثلا ایران واکسن آسترازنکا خرید و تزریق کرد. آسترازنکا را هم انگلیس تولید می کند و هم آمریکا. اما ایران از کره، ایتالیا و ژاپن خرید.
سوم. آیا ممکن است پروژه خرابکاری در تولید یک واکسن صورت گیرد؟ به سه دلیل بله. 3
-الف/ آیا ممکن است به یکی واکسن سالم دهند و به دیگری واکسن ناسالم؟ بله. تولید واکسن برخلاف تولید برخی محصولات دیگر به صورت بستهای (بچ) است نه پیوسته (کانتینیوس). فرق این دو چیست؟ در سیستم بچ، شما هر بار یک حجم مشخص و محدودی از محصول را تولید میکنید و بعد سراغ حجم بعدی میروید. مثل بنزین نیست که از یک طرف پالایشگاه، نفت خام وارد شود و پیوسته در خط تولید قرار بگیرد و از طرف دیگر بنزین خارج شود.
اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، سیستم بچ مثل این است که غذا را قابلمه قابلمه طبخ میکنند. اغلب مواد غذایی و دارویی، به دلیل حساسیت بالای سلامت، به شکل بچ تولید میشود. روی تکتک محصولات هم مشخصات بچ مربوطه ثبت میشود تا اگر هر مشکلی در یک بچ ایجاد شد، فقط همان بخش از محصول را از بازار جمعآوری کنند و نه همه محصول را. هر بچ واکسن هم شناسنامه مشخصی دارد. از همان ابتدا مشخص است که این بخش از تولید دقیقا به مقصد کجاست. به همین دلیل وقتی عوارض فایزر در کالیفرنیا مشخص شد، فورا محصولات همان بچ واکسن را جمعآوری و امحا کردند. پس اگر مقصد، یک کشور متخاصم باشد، احتمال خرابکاری هم وجود دارد.
3-ب/ آیا خرابکاری در خط تولید دارویی سابقه داشته است؟ بله. نمونه روشن آن فروش خون های آلوده فرانسه به ایران است. نمونه دیگر مربوط به خود فایزر در نیجریه است که پس از 13 سال پنهانکاری افشا شد و فایزر آمریکایی مجبور به پرداخت جریمه و غرامت شد اما هیچگاه کودکان کشته شده آن کشور زنده نشدند. از این موارد بسیار است که اتفاقا شرکتهای آمریکایی و بالاخص فایزر، پای ثابت بسیاری از این تخلفات بودهاند.
3.ج/آبا باید به آمریکا بیاعتماد باشیم؟ بله. چرا باید به کشوری که مردم ایران را تحریم غذایی و دارویی می کند تا آنها را در آستانه بحران مرگ قرار دهد اعتماد کرد؟ آیا بیاعتمادی به چنین دشمنی شرط عقل نیست؟ ضدآمریکایی باشیم یا آمریکاپرست، نشستن زیر دیوار سست و خرابه شرط عقل نیست. چهارم. آیا رهبرانقلاب در موضوع تخصصی علم واکسن وارد شدند؟
دیگر مساله روشن شد. ورود رهبری ارتباطی به برند یا تکنولوژی واکسن نداشت بلکه از جهت حفظ سلامت و امنیت عمومی مردم بود که مسوولیت شرعی و جایگاه حقوقی و تخصص منطقی ایشان است.
انتهای پیام/