به گزارش خبرگزاری علت به نقل از فارس، مذاکرات وین حالا پس از اما و اگرهای فراوان در نقطه آغاز قرار گرفته است؛ مذاکراتی که پس از پایان دور ششم، ادامه آن با توجه به تغییر دولت در ایران در هالهای از ابهام بود. اگرچه مواضع رییس دولت سیزدهم هیچگاه بیانگر مخالفت ایران با مذاکره با دنیا نبوده است اما تحلیلگران و مقامات قبلی هیچ آینده روشنی برای مذاکرات وین متصور نبودند.
«بهزودی»؛ شاهبیت غزل تصمیم ایران برای استمرار حضور در وین بود. مفهومی که حسین امیرعبداللهیان در نیویورک تصویر کرد و مقامات کاخ سفید را هم به واکنش واداشت. اگرچه ایران همانند گذشته مواضعش درخصوص مذاکرات برای احیای برجام را با قاطعیت اعمال میکند و توجهی به زورگویی و زیادهخواهی آمریکا ندارد اما بسیاری چگونگی تعامل دولت سیزدهم با غرب، برای حل مناقشه برجامی را به نظاره نشستهاند. برجامی که با اعتراف جدید محمدجواد ظریف، وزیر خارجه هشتسال گذشته، داغ مردم را تازهتر کرده است.
سیاست ایران در مقابل غرب برای احیای برجام بر منطقی اصولی استوار است و آنها باید به تعهدات خود عمل کنند. از سوی دیگر، آمریکا با خروج از برجام و تشدید تحریمها هزینههای هنگفتی را به مردم ایران تحمیل کرد که دولت سیزدهم باید با جدیت آن را پیگیری کند و اجازه ندهد غربیها حقوق ایران را تضییع کنند. بازگشت به مذاکرات برجامی و احیای نیمبند برجام نهتنها فایدهای برای کشور نخواهد داشت، بلکه زمان را از ایران خواهد گرفت؛ زمانی که در سالهای گذشته با خوشبینی به غرب و خیال بستن با کدخدا به هدر رفته است.
در این زمینه روزنامه صبح نو گفتوگویی با دکتر محمد مرندی، کارشناس مسائل بینالملل انجام داده است که بخشهای مهم آن در ادامه میآید.
دولت بهدنبال مذاکره برای احیای برجام است/ امیرعبداللهیان پیششرطی برای آغاز مذاکرات نگذاشته است
- دولت سیزدهم طبیعتا بهدنبال مذاکره برای احیای برجام است و بارها گفته که مذاکره خواهد کرد و این کار را انجام خواهد داد.
- فعلا امیرعبداللهیان پیششرطی برای آغاز مذاکرات ۴+۱ نگذاشته است و گفت پولهایی که آمریکاییها از ایران سرقت کردهاند و این بیانگر دزدی روشن است باید آزاد کنند و درست میگوید باید این کار را انجام دهند.
- این پیششرط نیست و یک واقعیت است و اگر این اتفاق نیفتد، با بدبینی بیشتری وارد مذاکرات میشویم که قطعا به نفع آمریکا نیست و آنها با این کار میتوانند حسننیت خود را ثابت کنند.
آمریکا باید برجام را همانطور که هست بپذیرد
- آمریکاییها باید برجام را بپذیرند و نمیتوانند هم تحریمها را ادامه دهند و هم بخواهند به برجام بپیوندند؛ این قابلقبول نیست.
- آمریکاییها میخواهند نهتنها تحریمها را حفظ کنند، بلکه شروط دیگری را نیز به ایران تحمیل کنند که این هر دو برخلاف برجام است. آمریکا باید برجام را همانطور که هست بپذیرد.
- تا زمانی که نیت آمریکاییها و طرف غربی مشخص نباشد نمیشود آینده را پیشبینی کرد. آمریکاییها باید برجام را کامل اجرا کنند. چیزی که الان میگویند قابلقبول نیست.
پروندهای که نسبتبه آن اشراف وجود نداشته باشد، قابلمذاکره نیست/ غربیها باید صبر داشته باشند
- دولت جدید ایران با عجله عمل نمیکند؛ تیم آینده باید برای مذاکرات آماده باشد و پروندهای که نسبتبه آن اشراف وجود نداشته باشد، قابلمذاکره نیست.
- پرونده هستهای ایران نزدیک به دو دهه مطرح بوده و هشت سال دست یک تیم دیگر بوده است؛ بنابراین غربیها باید صبر داشته باشند.
ایران باید از طرف آمریکایی و غربی طلب غرامت کند
- آمریکاییها در سالهای گذشته به ما خسارت زدهاند و باید خسارتها را جبران کنند.
- بحث زمان آغاز مذاکرات برجام نیست، بحث خسارت عظیمی است که در این سالها آمریکاییها بر ملت ایران تحمیل کردهاند و با تحریمها غیرقانونی و برخلاف برجام خسارات فراوانی را به ایرانیان وارد کردند.
- ایران باید از طرف آمریکایی و غربی طلب غرامت کند و بحث غرامت بسیار جدی است چراکه هزینههای هنگفتی به کشور ما تحمیل کرده است.
دولت سیزدهم سیاست برجامی ایران را سختگیرانه پیگیری میکند
- اینکه برجام در دولت رئیسی به نتیجه خواهد رسید، مطرح نیست و بحث اراده غربیهاست. سیاست ایران در دولت جدید عوض نشده است.
- سیاست برجامی جمهوری اسلامی ایران بر پایه همان چیزی است که قبلا اعلام کرده است و دولت سیزدهم نیز این مواضع را به شکلی سختگیرانه پیگیری خواهد کرد تا طرف مقابل به تعهداتش عمل کند و این موضوع مورد تاکید رییسجمهور جدید ایران نیز هست.
انتهای پیام/