علت من اخبار

 /  آمریکا و اروپا

نخست‌وزیر اسبق انگلیس: وعده بایدن برای پایان دادن به جنگ‌های ابدی شعار است

نخست‌وزیر اسبق انگلیس وعده رئیس‌جمهور آمریکا برای پایان دادن به «جنگ‌های ابدی» از طریق سیاست‌هایی مانند خروج از افغانستان را «شعار سیاسی» توصیف کرده است.

نخست‌وزیر اسبق انگلیس: وعده بایدن برای پایان دادن به جنگ‌های ابدی شعار است

به گزارش خبرگزاری علت به نقل از فارس، «تونی بلر»، نخست‌وزیر اسبق انگلیس وعده‌های «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ‌های ابدی با در پیش گرفتن سیاست خروج از منطقه غرب آسیا را یک «شعار سیاسی» توصیف کرده است.
تونی بلر در سال ۲۰۰۱ برای عزل طالبان از قدرت در افغانستان، انگلیس را در کنار ایالات متحده وارد جنگ با افغانستان کرد. او در یک سحرانی در سال ۲۰۰۱ به «جورج دبلیو بوش»، همتای آمریکایی‌اش وعده داد انگلیس، در «جنگ با تروریسم»، شانه به شانه آمریکا خواهد ایستاد.
نخست‌وزیر اسبق انگلیس به ویژه به دلیل دفاع از ادعاهای اشتباه از آب‌درآمده جورج بوش درباره سلاح‌های کشتار جمعی «صدام»، دیکتاتور معدوم عراق و حمله به این کشور در سال ۲۰۰۳ مورد انتقاد قرار گرفته است.
با وجود این، تونی بلر در هفته‌های گذشته چند بار راهبرد کنونی آمریکا در منطقه غرب آسیا را به باد انتقاد گرفته و «رها کردن» افغانستان را اقدامی خطرناک و غیرضروری خوانده است.
بلر امروز دوشنبه در یک سخنرانی در اندیشکده نظامی «Royal United Services Institute» از انگیزه‌های آمریکا برای پایان دادن به حضورش در منطقه خاورمیانه انتقاد کرد و آن را ادعایی «سبک‌سرانه» خواند.
نخست‌وزیر سابق انگلیس گفت مواردی وجود دارند که حضور نیروهای نظامی زمینی ضروری است و اتکا کردن به نیروهای محلی همیشه امکان‌پذیر نیست.
تونی بلر در پاسخ به سوالاتی که محتوای آنها انتقاد از سیاست‌های جو بایدن بود گفت که «احترام زیادی» برای رئیس‌جمهور آمریکا قائل است اما دادن وعده برای «پایان دادن به جنگ‌های ابدی» روش خوبی برای تعیین سیاست‌ها نیست.
بلر در ادامه درباره وعده بایدن برای پایان دادن به آنچه به گفته او «جنگ‌های ابدی» است گفت: «در پایان، این حرف یک شعار سیاسی است و مبتنی بر هیچ تحلیلی نیست.»
نخست‌وزیر سابق انگلیس در ادامه گفت: «ما این جنگ را به پایان نرساندیم، بلکه به مشارکتمان در آن خاتمه دادیم. اینها مفاهیم متفاوتی هستند.»
گروه طالبان ۱۵ اوت (۲۴ مردادماه) بعد از خروج «اشرف غنی»، رئیس‌جمهور سابق افغانستان وارد شهر کابل شد. تحلیلگران ورود نیروهای طالبان را به منزله خاتمه تلاش‌های ۲۰ ساله آمریکا و دیگر کشورهای غربی برای بازسازی افغانستان به شکل مطلوب جهان غرب می‌دانند.
بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفته‌های اخیر جنگ در افغانستان شدت گرفته و طالبان موفق شده‌اند بسیاری از مناطق افغانستان را به تصرف خود درآورند.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشته است.
بایدن در نخستین سخنرانی بعد از آغاز عملیات خروج نیروهای آمریکایی تلاش کرد از بار مسئولیت صحنه‌ای که امروز افغانستان با آن مواجه است، شانه خالی کند. او تسلط سریع و کامل طالبان بر افغانستان را با اشاره به توافق دولت ترامپ با طالبان به گردن سلف خود انداخت، از «اشرف غنی» رئیس‌جمهور متواری افغانستان ابراز ناامیدی کرد و بابت عملکرد نیروهای امنیت ملی افغانستان که تا همین چند هفته قبل می‌گفت قادر به حفظ کشور هستند، تاسف خورد.
در حالی که آمریکا سال ۲۰۰۱ در قالب مأموریتی به نام «آزادی ماندگار» وارد افغانستان شده بود بایدن مدعی شد که مأموریت آمریکا در افغانستان هیچ‌گاه برقراری دموکراسی یا آزادی در این کشور نبوده است.
سابقه خوب, [۲۷.۰۸.۲۱ ۱۹:۵۶]
عصر پنجشنبه (۵ شهریور/۲۷ اوت) دو انفجار در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی «حامد کرزای» به وقوع پیوست. نخستین انفجار نزدیکی «ابی‌گیت» در ورودی فرودگاه و انفجار دوم در مجاورت هتل بارونز، واقع در نزدیکی این فرودگاه اتفاق افتاد.
وزارت بهداشت افغانستان امروز جمعه به شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا خبر داد که این انفجار تا کنون ۱۷۰ کشته به جای گذاشته است. ۱۳ نظامی تروریست آمریکایی نیز در این انفجارها کشته شده‌اند.
تعداد شهروندان آمریکا در افغانستان
روز چهارشنبه شبکه خبری سی‌ان‌ان گزارش داد در حالی که کمتر از یک هفته به فرا رسیدن ضرب‌الاجل ۳۱ اوت برای خروج آمریکا از افغانستان مانده دست‌کم ۴۱۰۰ شهروند آمریکایی هنوز در افغانستان هستند.
وبگاه شبکه خبری «سی‌.ان‌.ان» به نقل از دستیار یک سناتور آمریکایی گزارش داد وزارت خارجه آمریکا در یک نشست توجیهی به سناتورها گفته این آمریکایی‌ها در تلاش بری خروج از افغانستان هستند.
منبع مورد استناد سی‌ان‌ان گفته بود این آمریکایی‌هایی که در افغانستان باقی مانده‌‌اند همه‌شان در داخل کابل یا در اطراف این شهر نیستند. این منبع گفته بود آمریکا تا کنون ۴۴۰۰ شهروند را از افغانستان تخلیه کرده اما خارج کردن ۴۱۰۰ شهروند باقی‌مانده چالش‌انگیزتر خواهد بود.
مقام‌های کاخ سفید بارها گفته‌اند اطلاع دقیقی از شمار شهروندان آمریکایی باقی مانده در افغانستان ندارند. «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت با توجه به اینکه برخی از آمریکایی‌ها بدون ثبت نامشان نزد سفارت آمریکا در کابل وارد افغانستان شده‌اند اطلاعی از شمار دقیق آمریکایی‌ها نیست.
نقشه ناکام غرب برای افغانستان
گروه طالبان یکشنبه (۱۵ اوت/۲۴ مردادماه) بعد از خروج «اشرف غنی»، رئیس‌جمهور سابق افغانستان وارد شهر کابل شد. تحلیلگران ورود نیروهای طالبان را به منزله خاتمه تلاش‌های ۲۰ ساله آمریکا و دیگر کشورهای غربی برای بازسازی افغانستان به شکل مطلوب جهان غرب می‌دانند.
بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفته‌های اخیر جنگ در افغانستان شدت گرفته و طالبان موفق شده‌اند بسیاری از مناطق افغانستان را به تصرف خود درآورند.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشته است.
کشته شدن دست‌کم ۱۳ سرباز آمریکایی در انفجاری که عصر پنجشنبه (۵ شهریور/۲۷ اوت) در نزدیکی فرودگاه بین‌المللی «حامد کرزای» به وقوع پیوست باعق شدت گرفتن انتقادها از جو بایدن شده است.
انتقادها از بایدن
تحولات افغانستان، حتی قبل از کشته شدن نظامیان آمریکایی باعث انتقاد از «جو بایدن» شده بود. رسانه‌ها چند هفته پیش گذشته گزارش دادند تصمیم‌های بایدن درخصوص افغانستان و فرار نظامی عجولانه از این کشور که باعث سقوط دولت کابل به‌دست طالبان شد، قانون‌گذاران آمریکایی را به فکر تحقیق از وی انداخته است.
اعضای کنگره آمریکا شامل نمایندگان دموکرات که متحدان بایدن نیز محسوب می‌شوند چهارشنبه گذشته ضمن ابراز نارضایتی شدید از تحولات افغانستان، گفتند که درباره دلایل وقوع این بحران تحقیق می‌کنند.
پیامدهای بلندمدت برای آمریکا
«مایکل مک‌کاول»، نماینده جمهوری‌خواه عضو کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا چند روز پیش تصریح کرده بود که خروج ناکام آمریکا از افغانستان پیامدهای بلندمدتی برای جایگاه آمریکا در دنیا خواهد داشت و به نفع ایران، روسیه و چین خواهد بود.
مک‌کاول روز سه‌شنبه در مصاحبه با شبکه خبری فاکس‌نیوز گفت که آمریکا هیچ اطلاعاتی از خارج از فرودگاه کابل ندارد و این برای طالبان، روسیه، چین و ایران یک پیروزی است.
وی گفت: «هیچ اطلاعاتی از تحولات میدانی نداریم. در بی‌خبری کامل هستم. اگر از فرودگاه [کابل] صرفنظر کنیم در بی‌خبری محض خواهیم بود. این نه فقط برای طالبان، بلکه برای روسیه، چین و ایران هم پیروزی است چون ما دیگر نمی‌توانیم شاهد فعالیت‌هایشان در منطقه باشیم.»
تلاش برای تحمیل ارزش‌های غربی
تحولات افغانستان، انتقادهایی هم از تلاش‌های آمریکا برای تحمیل ارزش‌ها و سبک زندگی غربی به کشورهای دیگر در پی داشته است. چین یکی از کشورهایی بوده که در این خصوص آمریکا را به باد انتقادگرفته است.
نماینده چین در سازمان ملل متحد چند روز پیش در یک نشست شورای حقوق بشر این نهاد در خصوص افغانستان گفت: «ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا و کشورهای دیگر باید در قبال نقض حقوق بشر توسط ارتش‌های خود در افغانستان در جایگاه پاسخگویی قرار بگیرند و سیر جلسه کنونی باید این موضوع را پوشش دهد.»
وی افزود: «ایالات متحده و سایر کشورها به بهانه دموکراسی و حقوق بشر مداخلات نظامی را در سایر کشورهای مستقل انجام می‌دهند و مدل خود را بر کشورهایی با تاریخ و فرهنگ بسیار متفاوت تحمیل می‌کنند.»
دفاع بایدن از تصمیم خود
با وجود این، «جو بایدن» از تصمیم‌هایش در افغانستان دفاع کرده هر چند تلاش‌ کرده از بار مسئولیت اتفاقات جاری در این کشور شانه خالی کرده و این مسئولیت را متوجه دیگران کند.
ر‌ئیس‌جمهور آمریکا در سخنرانی بامداد جمعه (۶ شهریور/ ۲۷ اوت) گفته بود که دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا احتمال وقوع چنین حمله‌ای هنگام تخلیه نیروهای آمریکایی را پیش‌بینی کرده بودند. او با وجود این گفت که عملیات تخلیه در روزهای آینده ادامه خواهد داشت.
او سه‌شنبه گذشته هم تسلط سریع و کامل طالبان بر افغانستان را با اشاره به توافق دولت ترامپ با طالبان به گردن سلف خود انداخته و از «اشرف غنی» رئیس‌جمهور متواری افغانستان ابراز ناامیدی کرده بود. بایدن، علی‌رغم آنکه چند هفته قبل‌تر گفته بود که ساختار امنیتی افغانستان قادر به دفاع از این کشور در برابر هجوم احتمالی طالبان خواهد بود، در سخنرانی بامداد سه شنبه گذشته از عملکرد نیروهای امنیت ملی افغانستان نیز ابراز تأسف کرد.
در حالی که آمریکا سال ۲۰۰۱ در قالب مأموریتی به نام «آزادی ماندگار» وارد افغانستان شده بود بایدن همچنین مدعی شد که مأموریت آمریکا در افغانستان هیچ‌گاه برقراری دموکراسی یا آزادی در این کشور نبوده است.
تصمیمات رئیس‌جمهور ایالات متحده برای خارج کردن عجولانه و بی‌برنامه نظامیان این کشور از افغانستان که منجر به سقوط دولت کابل و تسلط طالبان شد در میان افکار عمومی مردم آمریکا هم صورت جالبی نداشته است. نظرسنجی‌ای که چند روز پیش توسط گروه «ترافالگار» انجام شده، نشان داد که ۶۹ درصد از مردم آمریکا از تصمیمات بایدن درخصوص افغانستان و خروج از این کشور ناراضی هستند و فقط ۲۳ درصد از شرکت‌کنندگان عملکرد او را تایید می‌کنند.
بایدن همین یک ماه قبل هم به رغم برآورد جامعه اطلاعاتی آمریکا که از تصرف قریب‌الوقوع کابل بعد از خروج نظامیان آمریکایی خبر می‌داد، مدعی بود که ۷۵ هزار طالب در مقابل ارتش ۳۰۰ هزار نفری افغانستان که آمریکا آن‌ها را مانند هر ارتش مجهزی در جهان آموزش داده و تجهیز کرده شانسی برای موفقیت ندارند.

اخبار مرتبط

نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پربازدیدترین

پربحث ترین