درآمدهای نفتی ونزوئلا چه میزان است؟

گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد- نگار حجتی:  وزارت امور خارجه آمریکا در برابر تلاش‌ها برای شفاف‌سازی میزان درآمدهای نفتی وصول‌شده از ونزوئلا مانع‌تراشی می‌کند و از همکاری با نهادهای نظارتی دولتی و ارائه گزارش‌های حسابرسی به کنگره سر باز زده است.

دو منبع آگاه اعلام کرده‌اند که وزارت خارجه هنوز با دیوان محاسبات آمریکا (GAO) که نهادی نظارتی و مستقل است و از ماه ژوئیه تحقیقات خود را درباره درآمدهای نفتی ونزوئلا آغاز کرده، دیداری نداشته است.

چهره‌های شاخص حزب دموکرات تهدید کرده‌اند در صورت پیروزی در انتخابات میان‌دوره‌ای ماه نوامبر، وزارت خارجه را برای افشای سرنوشت میلیاردها دلار از منابع مالی ونزوئلا تحت پیگرد و احضار قانونی قرار خواهند داد.

اکنون با گذشت نه ماه از اعمال کنترل واشنگتن بر درآمدهای صادرات نفت ونزوئلا، دولت ترامپ هنوز مشخص نکرده چه میزان پول از این کشور وصول شده و چه مبلغی به کاراکاس بازگشته است.

تایمز وزارت خارجه آمریکا که کنترل این منابع مالی را در دست دارد، در ماه آوریل اعلام کرده بود حساب‌های مربوطه توسط موسسه حسابرسی کی‌پی‌ام‌جی (KPMG) در دست بررسی است و گزارش‌های آن در اختیار کنگره قرار خواهد گرفت، اما این وعده تاکنون محقق نشده است.

در همین راستا، واکین کاسترو نماینده دموکرات ایالت تگزاس در مجلس نمایندگان به همراه شماری دیگر از دموکرات‌های برجسته، هفته گذشته در نامه‌ای به وزارت خارجه خواستار تحویل گزارش‌های حسابرسی تا هشتم اکتبر مصادف با شانزدهم مهر شدند.

هم‌زمان، نمایندگانی از هر دو حزب پیگیر دسترسی به قراردادی هستند که پنتاگون در اوایل ماه جاری با الخاندرو بتانکور، بازرگان جنجالی ونزوئلایی امضا کرده است؛ توافقی که می‌تواند سهمی ۳۵ درصدی از فعالیت‌های نفتی او در این کشور را در اختیار دولت آمریکا قرار دهد.

کاسترو از فقدان بی‌سابقه پاسخگویی در تعاملات دولت با ونزوئلا انتقاد کرده و در گفتگو با فایننشال تایمز تاکید کرد که صحبت از میلیاردها دلار پول در میان است، در حالی که شفافیت درباره این منابع مالی به صفر رسیده است.

کاسترو در صورت پیروزی دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان، شانس اصلی ریاست بر یکی از کمیته‌های ناظر بر سیاست‌های آمریکا در قبال ونزوئلا خواهد بود. او با اشاره به اینکه ونزوئلا یکی از اولویت‌های اصلی دموکرات‌ها در سال آینده است، تاخیر در انتشار اطلاعات مربوط به گردش درآمدهای نفتی را مشکوک خواند و افزود حتما دلیل موجهی وجود دارد که مانع از ارائه این اطلاعات به نمایندگان کنگره می‌شود.

وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره تحقیقات دیوان محاسبات خودداری کرده و صرفا مدعی شده که فعالیت موسسه کی‌پی‌ام‌جی همچنان در جریان است و به درخواست‌های نظارتی کنگره نیز پاسخ داده می‌شود. این وزارتخانه تاکید دارد که مبالغ واریزشده از این حساب، بر اساس درخواست‌های دولت موقت کاراکاس و در چارچوب پارامترهای هزینه‌ای تصویب‌شده پرداخت شده است.

دولت ترامپ از کنترل این درآمدها به عنوان اهرم فشاری علیه کاراکاس استفاده کرده است. برآوردهای فایننشال تایمز در ماه ژوئیه نشان می‌دهد واشنگتن تا آن مقطع دست‌کم ۱۳ میلیارد دلار درآمد وصول کرده است. برخی مقامات در گفتگوهای خصوصی ادعا می‌کنند بخش عمده درآمدهای نفتی به طور منظم به دولت موقت ونزوئلا بازگردانده شده و صرف اموری مانند پرداخت حقوق و مداخله در بازار ارز شده است.

از نگاه مقامات آمریکایی، یکی از دلایل نظارت سخت‌گیرانه بر این منابع، جلوگیری از شکل‌گیری فساد مالی در ونزوئلا عنوان می‌شود.

با این حال، دونالد ترامپ بارها ادعا کرده که آمریکا از حضور خود در ونزوئلا درآمدزایی می‌کند؛ ادعایی که گمانه‌زنی‌ها پیرامون احتمال بلوکه شدن یا نگه داشتن بخشی از این مبالغ توسط دولت واشنگتن را تقویت کرده است. ترامپ در ماه ژوئیه با تکرار اظهارات گذشته خود گفت که آمریکا هزینه اقدامات خود را چندین برابر جبران کرده و اکنون میلیاردها دلار از ونزوئلا دریافت می‌کند.

حساب دولتی آمریکا در ابتدا تنها برای دریافت درآمدهای نفتی ایجاد شده بود، اما دامنه فعالیت آن گسترش یافته است. در حال حاضر، شرکت‌های نفتی خصوصی فعال در ونزوئلا بخش عمده حق امتیازها و عوارض ثابت تولید به ازای هر بشکه را به دولت آمریکا پرداخت می‌کنند.

شرکت شورون به عنوان بزرگ‌ترین شرکت نفتی خصوصی فعال در ونزوئلا که به تازگی برنامه‌ای ۷ میلیارد دلاری برای دو برابر کردن تولید خود اعلام کرده، از جمله همین شرکت‌ها به شمار می‌رود. علاوه بر این، دولت آمریکا درآمدهای حاصل از فروش بخشی از طلا و سایر مواد معدنی صادراتی ونزوئلا را نیز دریافت می‌کند.

در یکی از معدود شفاف‌سازی‌های رسمی، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه در ماه آوریل اعلام کرد سه میلیارد دلار به ونزوئلا بازگردانده شده و گزارش حسابرسی کی‌پی‌ام‌جی نیز به کنگره ارسال خواهد شد.

در جلسه‌ای جداگانه، کاسترو تهدید کرد برای افشای قرارداد دولت با شرکت نفتی بتانکور تحت عنوان «نورث آمریکا بلو انرژی پارتنرز» که مجوز فعالیت در ۱۷ میدان نفتی ونزوئلا را دریافت کرده، از احضاریه قانونی استفاده خواهد کرد. ماریا الویرا سالازار، نماینده جمهوری‌خواه از فلوریدای جنوبی و رئیس این نشست، اعلام کرد مارکو روبیو وزیر امور خارجه متعهد شده این اسناد را ظرف چند روز آینده منتشر کند.

دیوان محاسبات آمریکا نیز تاکید کرده که تحقیقات این نهاد در مراحل اولیه است و برای دریافت اطلاعات لازم با وزارت خارجه و کنگره همکاری می‌کند، هرچند دولت‌های آمریکا معمولا طبق قانون موظف به همکاری کامل با تحقیقات این دیوان هستند.