• 05 مهر 1405 - 09:52
  • اخبار اقتصادی
  • اخبار صنعت و تجارت

عضو هیئت رئیسه و قائم مقام اتاق ایران و عمان 8 گروه کالایی مستعد صادرات به عمان را معرفی کرد.

اقتصادی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، احمد شیرزادیان، عضو هیئت‌رئیسه و قائم مقام اتاق ایران و عمان، در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با تشریح ظرفیت‌های اقتصادی عمان، وضعیت تجارت ایران و عمان و آثار جنگ اخیر بر اقتصاد این کشور، بر ضرورت استفاده از ظرفیت عمان برای توسعه صادرات ایران تأکید کرد.

وی همچنین با اشاره به امکان سرمایه‌گذاری 100 درصدی ایرانی‌ها در عمان، انتقال بخشی از فرآیند تولید به این کشور و استفاده از برند «ساخت عمان» را یکی از مسیرهای دسترسی تولیدکنندگان ایرانی به بازارهای جهانی دانست.

شرایط اقتصادی عمان

شیرزادیان در ابتدای این گفت‌وگو درباره شرایط اقتصادی عمان اظهار داشت: همانند اکثر کشورهای منطقه بخش اصلی اقتصاد عمان را نفت و گاز تشکیل می دهد و صنایع و معادن و خدمات نیز از بخشهای دیگر اقتصاد عمان می باشند.

برنامه تنوع بخشی به اقتصاد عمان و رهایی از وابستگی به درآمدهای نفتی از برنامه های راهبردی عمان است که در چشم انداز توسعه 2040 عمان هم آمده است. در این برنامه توسعه بخشهای گردشگری، لجستیک ، معدن و صنایع تولیدی و شیلات هدف گذاری شده است.

همچنین حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر و هدف گذاری اقتصاد سبز (که نمونه شاخص آن احداث کارخانه هیدروژن سبز در منطقه صنعتی رقم می باشند) یکی از محورهای این برنامه است.

توجه به توسعه سرمایه انسانی و ارتقاء جایگاه علمی عمان در شاخص های بین الملی هم از دیگر حوزه های این چشم انداز است. عمان با تولید ناخالص داخلی بالای 110 میلیارد دلار و جمعیت کم از درآمد سرانه نسبتا خوبی برخوردار است.

رشد تجارت ایران و عمان از 200 میلیون دلار به 2.5 میلیارد دلار

عضو هیئت‌رئیسه اتاق ایران و عمان درباره وضعیت تجارت ایران و عمان گفت: مبادلات تجاری با عمان از حدود 200 میلیون دلار در سال 1392 به حدود 2٫5 میلیارد دلار در حال حاضر رسیده است که رشد چشمگیری را نشان می دهد.

علیرغم این رشد چشمگیر اختلاف آن با آنچه مسئولان دو کشور اعلام کرده اند بسیار زیاد است (25 تا 30 میلیارد دلار) . رسیدن به هدف بالا احتیاج به توسعه زیر ساخت های حمل و نقل ، تسهیل امور گمرکی رفع موانع پرداخت و ثبات سیاسی دارد.

البته اجرائی شدن کریدور شمال جنوب و قرار داد تعرفه ترجیحی که می تواند به سرعت عملیاتی شود تأثیر به سزائی در رشد تجارت بین دو کشور خواهد داشت ولی زمینه ای که سرعت این امر را می تواند بالا برد حوزه نوآوری و دانش بنیان هاست.

عمان از سرمایه گذاری خارجی استقبال می کند و با توجه به قرار دادهای تجارت آزاد که با کشورهای مختلف دارد، امکان صادرات محصولاتی که از از برند ساخت عمان استفاده کنند به بازارهای جهانی میسر است.

برای تولیدات ایرانی که مایلند محصولات خود را به بازارهای جهانی صادر کنند،انتقال بخشی از پروسه تولید به عمان و دریافت برند ساخت عمان ، دسترسی به بازارهای گسترده ای از جهان را ممکن می سازد و به این ترتیب با توجه به تولید پایه در ایران افزایش صادرات کشور را هم ممکن می سازد.

تأثیر جنگ اخیر بر اقتصاد عمان

شیرزادیان درباره تأثیرات جنگ اخیر بر اقتصاد عمان اظهار داشت: بر اساس گزارش های اقتصادی با توجه به موقعیت جغرافیایی عمان ، جنگ سود اقتصادی زیادی نصیب عمان کرده است.

افزایش قیمت نفت درآمد عمان را افزایش داده است.

با توجه به اینکه بنا در اصلی عمان در خارج از تنگه هرمز قرار دارد . این بنادر به مسیر جایگزین حیاتی برای تجارت منطقه تبدیل شدند و صادرات از بنادر عمانی تا %117 افزایش یافت.

البته در بخش گردشگری و افزایش هزینه های حمل فشار اقتصادی بر اقتصاد عمان تحمیل کرده است ولی در کل اقتصاد عمان یکی از موفق ترین اقتصادها در بین همسایگان خود بوده است.

ظرفیت عمان برای افزایش صادرات ایران

عضو هیئت‌رئیسه اتاق ایران و عمان در ادامه درباره راهکارهای افزایش صادرات گفت: شرایط پس از جنگ که قدرت خرید داخلی کاهش یافته است. صادرات می تواند از کاهش تولید واحدهای فعال جلوگیری کند.

علاوه بر بازار عمان ،زیر ساخت های عمان این اجازه را می دهد که از طریق عمان به بازارهای بزرگ جهانی نیز دسترسی پیدا کنیم.

هم اکنون امکان سرمایه گذاری صد در صدی توسط ایرانی ها وجود دارد و با انتقال بخش آخر تولید به عمان و تولید بدنه محصول در ایران زمینه صادرات را فراهم کنیم.

برای صادرکننده‌ای که می‌خواهد با سرمایه متوسط وارد بازار شود، معمولاً این گزینه‌ها مناسب‌ترند:

1- خشکبار، خرما و زعفران

2- میوه و سبزیجات باکیفیت

3- مواد غذایی بسته‌بندی‌شده

4- سنگ، کاشی و سرامیک

5- مصالح ساختمانی سبک

6- تجهیزات و قطعات صنعتی تخصصی

7- محصولات مرتبط با شیلات

8- صنایع دستی با بسته‌بندی صادراتی

چالش‌های سرمایه‌گذاری و صادرات به عمان

شیرزادیان درباره مهم‌ترین چالش‌های پیش روی صادرکنندگان ایرانی به عمان گفت: عمده ترین چالش پیش رودی صادر کنندگان عدم تضامین خریداران با توجه به تحریم های ظالمانه و قطع ارتباطات بانکی است.

اگر یک خریدار عمانی با گشایش LC مدت دار می تواند کالایی را از کشور دیگری وارد کند در مورد کالای ایرانی یا خرید به صورت نقدی و یا امانی می باشد. چالش بعدی تأمین مالی کوتاه مدت برای صادر کننده ایرانی است.

در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی هم چون شرکت های ایرانی نمی توانند بنام شرکت خودشان ثبت شرکت داشته باشند بنا بر این سوابق و اعتبار خودرا نمی تواند منتقل کند و چالش بعدی در حوزه برندینک و مارکتینگ است که ضعف در آنها رقابت را سخت می کند به خصوص در عمان که با توجه به باز بودن بازار رقبائی مانند چین، هند و شرکت های اروپایی و منطقه ای حضور دارند.

نوآوری می‌تواند راهکار جدیدی برای حل چالش‌های صادرات باشد

عضو هیئت‌رئیسه اتاق ایران و عمان در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های حوزه نوآوری اظهار داشت: نگاه از موضع نوآوری به چالش های موجود راه کارهای جدیدی خلق می کند.

به عنوان مثال تأمین مالی برای شرکت های خدمات فنی و مهندسی که قرار داد معتبر داشته باشند از منابع مالی بین المللی و یا شرکت های دانش بنیان از منابع منطقه ای که در چهار چوب خدمات نوین شرکت های عضو کمیسیون نوآوری اتاق مشترک انجام می پذیرد. ویا بازاریابی برای شرکت های دانش بنیان نیز با تکیه با روش های نوین و الگوریتم های هوشمند فراهم شده است.

در زمینه هوش مصنوعی امکان استفاده از پایگاه عمان به عنوان توسعه دهنده هوش مصنوعی (نه بهره بردار) در زمینه هایی که قابلیت تجاری سازی دارند توسط بخش خصوصی ایران کاملا در دسترس است.