گلدمن ساکس پیش‌بینی رشد طلا را کاهش داد | عرضه در بازار نفت بهبود پیدا کرد؟

اقتصادجهان - دانیال رحیمی؛ بازار‌ها این هفته یک پیام واحد نداشتند. ریزش سهام، خریداران را به اوراق خزانه آمریکا کشاند؛ امید به کاهش تنش ایران و آمریکا، بخش بزرگی از افزایش قیمت نفت را تعدیل کرد و طلا با وجود رشد هفتگی، از اوج خود عقب نشست. گزارش اشتغال امروز معادله نرخ بهره را دوباره به نفع طرفداران افزایش آن تغییر داد: اقتصاد آمریکا در اکتبر ۱۶۵ هزار شغل ایجاد کرد، در برابر انتظار ۶۵ هزار شغل؛ نرخ بیکاری نیز از ۴.۲ به ۴.۱ درصد کاهش یافت. 

طلا: بازگشت هفتگی زیر سایه فدرال رزرو

اونس نقدی جهانی طلا پیش از انتشار گزارش اشتغال به حدود ۴۰۷۱ دلار رسید؛ ۰.۴ درصد پایین‌تر از روز قبل، اما نزدیک به ۵ درصد بالاتر از ابتدای هفته. رویترز نوسان نفت و نگرانی از ماندگاری نرخ بهره بالا را عامل فشار بر طلا دانست. تیم واترر از KCM Trade نیز گفت ریزش سهام می‌تواند برخی سرمایه‌گذاران را برای تأمین نقدینگی به فروش طلا وادار کند. این دو عامل توضیح می‌دهند چرا تقاضا برای دارایی امن، الزاماً به رشد قیمت طلا منجر نشد. 

گلدمن‌ساکس ۵ نوامبر پیش‌بینی قیمت طلا در پایان ۲۰۲۶ را از ۴۶۵۰ به ۴۱۵۰ دلار کاهش داد و به رویکرد سخت‌گیرانه‌تر فدرال رزرو استناد کرد. 

نفت: چرا با وجود خطر جنگ، قیمت این هفته ریزش کرد؟

برنت به حدود ۹۸.۶۰ دلار و نفت آمریکا به ۹۱ دلار رسید؛ به‌ترتیب ۰.۳ و ۰.۵ درصد بالاتر از روز قبل. این بازگشت کوچک، افت هفتگی احتمالی حدود ۱۶ درصدی برنت و ۱۳ درصدی نفت آمریکا را جبران نمی‌کند. امید به کاهش تنش پس از انتخابات آمریکا بخشی از اضافه‌قیمت ناشی از خطر جنگ را از نفت خارج کرد، ولی حملات به کشتی‌ها در خلیج فارس همچنان مانع افت بیشتر قیمت شده است. 

مسئله فقط خبر دیپلماسی نیست. جی‌پی‌مورگان در برآوردی که رویترز امروز گزارش کرد، معتقد است عرضه جهانی در سپتامبر روزانه ۱.۱ میلیون بشکه و در اکتبر ۱.۴ میلیون بشکه بیش از مصرف بوده است. گلدمن‌ساکس نیز برآورد می‌کند موجودی جهانی نفت در این دو ماه، برخلاف ماه‌های نخست جنگ، دیگر کاهش نیافته و بازار تقریباً به تعادل رسیده است. 

نقره و مس: فشار نرخ بهره و تردید در تقاضای صنعتی

اونس نقدی نقره پیش از گزارش اشتغال با افت ۰.۶ درصدی به ۵۱.۴۲ دلار رسید، هرچند در مقیاس هفتگی همچنان رو به رشد بود. مس نیز حدود ۰.۲ درصد کاهش یافت و در محدوده ۱۳ هزار و ۷۹۰ دلار برای هر تن قرار گرفت. فشار بر نقره بیشتر از مسیر انتظار نرخ بهره بود؛ در مس، نگرانی درباره کندشدن ساخت مراکز داده و تقاضای تجهیزات برقی، به فروش فلزات صنعتی دامن زد. 

سهام آمریکا؛ پرسش از بازده هزینه‌های هوش مصنوعی

در پنجشنبه ۵ نوامبر، اس‌اندپی ۵۰۰ با افت ۴.۳۶ درصدی در ۷۳۵۳.۷۳ و نزدک کامپوزیت با ریزش ۵.۵۲ درصدی در ۲۴۳۱۵ بسته شدند. سرمایه‌گذاران درباره بازده سرمایه‌گذاری‌های سنگین هوش مصنوعی و اثر نظارت احتمالی بیشتر بر ساخت مراکز داده تردید دارند. آتی نزدک ۱۰۰ پیش از بازگشایی جمعه بخشی از افت را جبران کرد، اما آتی اس‌اندپی ۵۰۰ پس از انتشار اشتغال قوی، بخشی از رشد اولیه‌اش را از دست داد؛ بازار نقدی جمعه هنوز بسته نشده است. 

شاخص دلار، جفت‌ارز‌ها و اوراق

شاخص دلار به محدوده ۱۰۲.۱ تقویت شد و یورو به حدود ۱.۱۱۵ دلار عقب نشست. دلار نیز حوالی ۱۵۸.۴۵ ین معامله شد؛ بالا رفتن USD/JPY یعنی تضعیف ین در برابر دلار. رویترز پیش از آمار اشتغال، تقاضا برای نقدینگی دلاری در جریان ریزش سهام را عامل حمایت از دلار می‌دانست؛ گزارش اشتغال قوی، از مسیر افزایش انتظار نرخ بهره، عامل دیگری به آن اضافه کرد. 

در اوراق، ریزش سهام ابتدا تقاضای خرید ایجاد کرد و بازده‌ها را پایین آورد. پس از آمار اشتغال، بازده اوراق دوساله حدود ۶ واحد پایه افزایش یافت و به ۴.۵۳ درصد رسید. همین تغییر جهت نشان می‌دهد بازار میان دو نیرو گیر کرده است: نگرانی از آسیب‌دیدن رشد شرکت‌های فناوری و نگرانی از اینکه اقتصاد مقاوم، به فدرال رزرو فرصت افزایش دوباره نرخ بهره بدهد.

نرخ بهره؛ دسامبر هنوز تصمیم‌گیری نشده است

احتمال افزایش ۲۵ واحد پایه‌ای نرخ بهره در نشست ۸ و ۹ دسامبر در نخستین واکنش معاملات آتی به گزارش اشتغال تقویت شد. حالا بازار بیشترین سناریوی محتمل را افزایش نرخ بهره می‌داند.

منبع: اقتصاد آنلاین